Wybierając się w trudny i niedostępny teren, warto mieć możliwość przyrządzenia ciepłego i wydajnego energetycznie posiłku. Przetrzymywanie jedzenia w termosie może i jest dobrym rozwiązaniem na tu i teraz, ale na dłuższą metę – zupełnie niepraktycznym. Rozwiązaniem jest palnik z przeznaczeniem dla turystów. Niemniej może być on zasilany kilkoma rodzajami paliw.
Propan – butan
Podgrzewanie potraw za pomocą propan – butanu jest rozwiązaniem najrozsądniejszym, jeśli bierze się pod uwagę wyprawy w ciepłej porze roku. Gaz ten jest bardzo ekonomiczny i wydajny. Zresztą wie o tym każdy, kto posiada kuchenkę gazowo – elektryczną w swoim domu.
Propan-izopropan-butan
Palnik turystyczny w chłodniejsze dni warto zasilić mieszanką propan-izopropan-butan. Jest on znacznie wydajniejszy od zwykłego propanu – butanu i sprawdza się w trudniejszych warunkach. Niestety – jest on też droższy.
Izopropan – izobutan
Nasz palnik można też doposażyć w mieszankę izopropanu – izobutanu. Jest to rozwiązanie na wyjątkowo zimne pory roku. Niemniej mieszanka ta jest najdroższa z wszystkich oferowanych.
Niezależnie od palnika turystycznego, możliwe jest stosowanie wszystkich dostępnych mieszanek. Tym bardziej, że palniki na benzynę i inne, stałe paliwa nie są już tak praktyczne.